Дъбовидна Хортензия - Hydrangea quercifolia 

25,95 лв.
Име: Hydrangea quercifolia 
Вид: Дъбовидна
Цвят: Бял - Розов
Размери: достига до: 120 см.
Тип цъфтеж:  метлици
Местоположение:  частично слънце, пълно слънце
Студоустойчивост:  до -15°C
Засаждане: Във влажна, добре дренирана почва
Почва: Киселинна  (pH 4,5 - 6.5), плодородна
Подрязване: Само прецъфтелите цветове
Контейнер:  3 л. 
Възраст:  3,5+ години

 

 

Подробно описание

Hydrangea quercifolia е широколистна хортензия с груба текстура, коята расте до 3 метра, с отворена корона. Хортензията пуска издънки и често расте в колонии. Младите стъбла са покрити със светлокафява кора, подобна на филц, а по-големите стъбла имат привлекателна канелено-кафяво-оранжева кора, която се нарязва и бели на тънки люспи. Листата са жълтеникавозелени до тъмнозелени отгоре и сребристобели отдолу. Те имат три, пет или седем заострени дяла и са от 10 до 30 см. дълги и почти толкова широки. Приличат на по-големи версии на дъбови листа, подобни на видовете Quercus. Растенията на сянка стават с по-големи листа от тези, които се отглеждат на слънце. Листата придобиват богати нюанси на червено, бронзово и лилаво през есента, които се запазват дори през зимата.
 
Цветовете на Hydrangea quercifolia се държат в изправени метлици с височина 15 – 30 см. и ширина до 12 см. Цветовете "стареят" от кремаво бяло, остаряват до розово и през есента и зимата стават сухи, като хартия ръждиво-кафяви. За разлика от едролистната хортензия Hydrangea macrophylla и Hydrangea serrata, цветът на цветовете не варира в зависимост от pH на почвата. Hydrangea quercifolia и Hydrangea paniculata са единствените хортензии с конусовидни цветни гроздове.
  • Hydrangea quercifolia е родом от югоизточните щати на САЩ, като се среща основно в щатите Алабама, Джорджия и Флорида.

  • На латински, "quercifolia" означава "с листа на дъб". Листата на Hydrangea quercifolia са големи и наподобяват формата на листата на дъб. Те са с широка основа и се стесняват към върха, с гъста зелена текстура. През есента те се оцветяват в различни тонове на червено и оранжево.

  • Цветовете на Hydrangea quercifolia са обикновено бели, но могат да бъдат и розови. Те имат конусовидна форма и могат да бъдат до 30 см в диаметър.

  • Hydrangea quercifolia е относително голямо растение, което може да достигне височина от 1,5 до 3 метра.

  • Hydrangea quercifolia е устойчив на засушаване и на заболявания.

  • Hydrangea quercifolia е често използвана за декорация в градини, паркове и дворове поради красивите си цветове и формата на листата. Често се използва за групови насаждения, но може да бъде и единична растителна комбинация в градински аранжировки.

Важно! Всички хортензии са листопадни. Височината и разлистването на хортензиите са в зависимост от сезона, затова информацията за размера на контейнера /саксията е водеща, а не височината на растението. Доставената хортензия ще варира в зависимост от сезона.

Характеристики
Видове
дъбовидна
Местоположение
сянка/частична сянка, частична сянка, сянка

Подобни продукти