Eсенно торене при хортензиите

Eсенно торене при хортензиите
11 септември 2022
Едно от най-важните неща за правилното развитие и растеж на хортензиите са грижите през есента, тъй като с правилната подготовка на храстите есента, ще позволи да оцелеят в студените условия на предстоящата зима и безпроблемно да започнат своя растеж през пролетта както и да заложат много цветоносни пъпки за другото лято. Вашите хортензиите ще се справят по-лесно със зимните студове и променящите се метеорологични условия, ако са подготвени и наторени правилно. За да се радвате на богат цъфтеж  догодина, сега е времето да се погрижите за това.
 
Есенното торене на хортензиите им осигурява основната част от храната, която е нужна за правилния им растеж и тяхното развитие както и богат, обилен цъфтеж, което е нашата основна цел. Най-доброто предимство на есенното торене е, че позволява много време на торовете да се разпределят равномерно в почвата. Освен това хранителните вещества ще ферментират добре и почвата ще бъде много плодородна през пролетта.
Като всеки жив организъм и хортензиите се нуждаят от хранителни вещества, които им се осигуряват от минералните и органични торове. 
 
Какви торове да използваме за есенно торене на хортензиите?
Може да използвате както органични (оборска тор), така и минерални. Предимствата на минералното торене са в това, че хранителните елементи се намират в по-висока концентрация и са по-лесно усвоими. В сухите си форми, минералните торовете са много по-ефикасни за есенно торене на хортензиите, отколкото течните, тъй като ще се усвояват през целия период на зимата.
 
Кои видове торове са подходящи за есенно торене на хортензиите?
Важно е есенните торове да не съдържат азот, а най вече калий, фосфор, калций - елементи, които повишават устойчивостта на растенията към неблагоприятни фактори и допринасят за образуването на нови пъпки и клони. Може да се добави и сяра, гранулирана, най-вече при по-песъчливите почви, защото тя увеличава нивото на киселинност и съответно намалява рН  на почвата. /Лично аз торя есента само с фосфор и калий (20-20)/
Калий - е един от най -важните минерали, особено важен за развитието на по-младите хортензии. Влияе за развитието на цялото растение, подобрява растежа на корените на хортензията, засилва устойчивостта на стрес при ниски или високи температури, засушаване или преовлажняване.  Увеличава броят и качеството на цветовете. Калият прави оцветяването на цветовете на хортензията по-интензивно, дръжките стават по-дълги и по-здрави.  При недостигът на калий младите листа се деформират, стават по-тесни и по-тъмни на цвят от нормалните. 
Фосфор - е важен за растежа на хортензиите, тъй като влияе върху усвояването на хранителни вещества и минерали от почвата. Той подобрява растежа на кореновата система на хортензията, допринася за залагането на повече цветове, засилва интензитета и яркостта на червените и сините цветове. При недостиг на фосфор хортензиите цъфтят по-слабо, на по-старите листа може да се появи хлороза или червеникави оттенъци, а младите листа стават зелено-сини.
 
Как да торим хортензиите?
Може да посипем есенната тор направо върху почвата, но не е желателно, тъй като в суха форма хранителните вещества не се усвояват бързо от растенията. Количеството на хранителните елементи които трябва да се внесат в почвата, зависи изцяло от размера и възрастта на хортензията. Така че, големите и по-възрастни хортензии (над 8-10 години) се нуждаят от средно две шепи тор, а една шепа тор е напълно достатъчна за малките и млади растения. След като разпръснете торта близо до хортензиите, смесете я равномерно с почвата, така че след дъждовете, разтворените във водата хранителни вещества да могат бързо да попаднат в кореновата система. Друг вариант на есенното торене е да направите 10 - 12 дупки около основата на хортензията в радиус 10 -15 см. и да ги напълните с торта.
 
Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!
То е много важно, защото ще даде на хортензиите Ви сила да преживеят зимата, да станат още по-здрави и силни растения  и да дадат обилен цъфтеж другата година. Успех!

 

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още