Хлороза по хортензиите

Хлороза по хортензиите
18 май 2023
Хлороза е често срещан проблем при хортензиите и може да се дължи на няколко причини. Една от основните причини е липсата на достатъчно количество желязо, което е пряко обвързано с формирането на хлорофил. Хлорофилът е неразтворим във вода пигмент, който се съдържа във всяка клетка на зелените растения и именно той дарява зеления цвят на листата. В някои случаи, прекомерното съдържание на карбонати в почвата може да блокира постъпването на желязо към растението, водейки до хлороза.
 
Симптомите на хлорозата се проявяват постепенно. Първо се наблюдава пожълтяване на младите листа и по периферията на по-старите листа, което ако не се третира след това се разпространява към целия лист и по цялото растение с прогресирането на хлорозата. Листата, засегнати от хлороза, стават особено чувствителни и бързо прегарят под въздействието на слънцето. Този процес води до отслабване на растението като цяло.
 
Хлорозата не трябва да се пренебрегва, тъй като може да има сериозни последици за хортензията в бъдеще. След няколко години, ако проблемът не се реши, може да настъпи загиване на растенията. Освен липсата на желязо, която е основна причина за хлорозата, има и други фактори, които могат да спомогнат за нейното появяване. Например, хортензията може да се развива в силно алкални почви, което също може да допринесе за развитието на хлороза. Дори когато почвата съдържа достатъчно желязо, високото съдържание на калций може да пречи на растението да го усвои ефективно. Освен това, обилното напояване и големите количества дъждове могат да нарушат баланса на хранителните вещества в почвата и да доведат до хлороза. Лошият или липсващ дренаж, плътните и глинести почви, преполиването и и постоянно мокра среда са идеалните условия освен за причиняване на загниване, още и за възникване на хлороза.
 
Когато е причинена от варовити почви е полезно растенията да се полеят със железен сулфат и да се напръскват листата с железен хелат или Течно желязо. Пръскането на листата да се повтаря на всеки две седмици до пълното изчезване на хлорозата. Пръскането трябва да се прави в хладните часове на деня – сутрин или привечер. По-голям ефект има вечерното пръскане – разтворът изсъхва по-бавно и се усвоява по-голямо количество от растението.
 
Често обаче хлорозата няма нищо общо с липсата на желязо. Разграничаването обаче на дефицит на желязо от подобни симптоми на дефицит на хранителни вещества е трудно дори и от специалист и все пак може да е:
 
  • Недостигът на азот започва от най-старите листа, което ги кара да пожълтяват напълно без зелени жилки по листата.
  • Същото важи и за дефицит на сяра, въпреки че това се случва много рядко.
  • Недостигът на магнезий също се появява първо върху по-старите листа, но жилките на листата остават зелени.
 
Ето защо, понякога се налага и добавянето на комплексни торове с микроелементи. 
 

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още