Хортензия

Хортензия
17 март 2021

Листата на хортензиите обикновено са широколистни (с изключение на Хортензия  Seemannii ) и винаги са противоположни.


Цветът всъщност е съцветие, състоящо се от плодородни цветя в центъра и „стерилни“ цветя по външния ръб. Първите са много малки и незначителни, докато вторите, благодарение на много по-развитите си цветни венчелистчета - играят декоративната роля в съцветието. Формите на съцветията могат да бъдат: плоски, кълбовидни или метличини. В природата повечето видове хортензии имат плоски съцветия, в които плодородните цветя са в по-голям брой. Кълбовидната форма е резултат от генетична аномалия, много рядко се среща в природата, докато сред градинските сортове тя е най-честата форма.

Много видове хортензии растат естествено в Азия и Америка. В Северна Америка най-често срещаните видове са Arborescens, Quercifolia и Radiata. Япония е страната, в която произхождат повечето видове  Мacrophylla и Serrata. Много видове също идват от Китай и Тибет. Хортензия Seemannii е единственият вид, роден в Мексико.

Видовете хортензии Paniculata и Quercifolia имат съцветия на „метли“. Цветовете на хортензиите варират от синьо до червено, преминавайки през всички възможни междинни нюанси, от най-светлите до най-тъмните. Интересно е, че няма нито жълта, нито оранжева хортензия Белият цвят е резултат от липсата на пигменти. Някои цветя могат да бъдат с мръсно бяло или много бледожълто, в тези случаи това е леко присъствие на зелен пигмент, хлорофил. Хортензиите  Arborescens, Paniculata, Quercifolia винаги са бели.

При цветните видове цветът варира в зависимост от киселинността на почвата. В много кисела почва цветята ще бъдат сини. В по-слабо кисела почва, виолетова или лилава. В почти неутрална почва, червена или розова. В действителност не киселинността на почвата причинява посиняване на пигментите, а алуминият, който не може да бъде усвоен от корените, освен при наличие на киселинност на почвата. Поради тази причина, за да се получат интензивни сини хортензии, ще е необходимо да се осигури или създаде почва, която е едновременно кисела и богата на алуминий.

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още