Син или Розов

Син или Розов
10 май 2021

Има много малко растения, на които ние може да променяме цветовете всяка година. Разбира се, принцеса Хортензия е една от тях! С някои прости изменения на нашата почва може да избираме между това да направим цъфтежа син, розов или дори лилав. И макар да не се случва за една нощ, вълшебните цъфтежи си заслужават чакането!

Най-важното, което влияе върху цвета на хортензиите, е рН на почвата - това е нивото на киселинност на почвата.

Трудно е обаче да се промени интензивността на цвета на цъфтежа на хортензия. Това означава, че можете да промените цвета да стане син или розов, но не можете да промените яркостта и наситеността на розовото и синьото. Ако живеете в много горещ климат, вероятно никога няма да видите дълбоки нюанси на червеното, което може да се види в Нидерландия. Те просто не се справят добре в много топъл климат. Можете да получите тъмно розово, но хората на юг обикновено не виждат никога истинска червена хортензия. Така, че просто оставете Вашите хортензиите да правят това сами и приемете това, което Ви дава природата. Ако обаче Вашата природа е непримирима - може да сте в състояние да постигнете този така желан интензитет на цвета само, ако ги отглеждате в контейнери или саксии.

За да цъфти Вашата хортензия в розово => растениeто не трябва да поемат алуминий от почвата. Ако почвата естествено съдържа алуминий, човек трябва да се опита да я държи далеч от кореновата  система на хортензията.  Добавяйки доломитова вар ще помогне за повишаване на рН. (При нива по-високи от pH 6,8 хортензиите могат да получат дефицит на желязо).

За да цъфти Вашата хортензия в синьо => алуминият трябва да присъства в почвата. За да се гарантира наличието на алуминий, към почвата около хортензиите може да се добави алуминиев сулфат. (Желателно е хортензията да е поне на 3 години, в противен случай може да изгорите кореновата и система). Друг метод за понижаване на рН е добавянето на органични вещества към почвата като утайка от кафе, кори от плодове и зеленчуци, борови иглички, изрезки от трева и др.

Най-доброто време да решите какъв цвят искате да са Вашите хортензии е септември и октомври, защото тогава растенията залагат цвета на цветовете си за следващия сезон.

 

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още