Син или Розов

Син или Розов
10 май 2021

Има много малко растения, на които ние може да променяме цветовете всяка година. Разбира се, принцеса Хортензия е една от тях! С някои прости изменения на нашата почва може да избираме между това да направим цъфтежа син, розов или дори лилав. И макар да не се случва за една нощ, вълшебните цъфтежи си заслужават чакането!

Най-важното, което влияе върху цвета на хортензиите, е рН на почвата - това е нивото на киселинност на почвата.

Трудно е обаче да се промени интензивността на цвета на цъфтежа на хортензия. Това означава, че можете да промените цвета да стане син или розов, но не можете да промените яркостта и наситеността на розовото и синьото. Ако живеете в много горещ климат, вероятно никога няма да видите дълбоки нюанси на червеното, което може да се види в Нидерландия. Те просто не се справят добре в много топъл климат. Можете да получите тъмно розово, но хората на юг обикновено не виждат никога истинска червена хортензия. Така, че просто оставете Вашите хортензиите да правят това сами и приемете това, което Ви дава природата. Ако обаче Вашата природа е непримирима - може да сте в състояние да постигнете този така желан интензитет на цвета само, ако ги отглеждате в контейнери или саксии.

За да цъфти Вашата хортензия в розово => растениeто не трябва да поемат алуминий от почвата. Ако почвата естествено съдържа алуминий, човек трябва да се опита да я държи далеч от кореновата  система на хортензията.  Добавяйки доломитова вар ще помогне за повишаване на рН. (При нива по-високи от pH 6,8 хортензиите могат да получат дефицит на желязо).

За да цъфти Вашата хортензия в синьо => алуминият трябва да присъства в почвата. За да се гарантира наличието на алуминий, към почвата около хортензиите може да се добави алуминиев сулфат. (Желателно е хортензията да е поне на 3 години, в противен случай може да изгорите кореновата и система). Друг метод за понижаване на рН е добавянето на органични вещества към почвата като утайка от кафе, кори от плодове и зеленчуци, борови иглички, изрезки от трева и др.

Най-доброто време да решите какъв цвят искате да са Вашите хортензии е септември и октомври, защото тогава растенията залагат цвета на цветовете си за следващия сезон.

 

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още