Подрязване

Подрязване
15 май 2021

Тук важи едно много важно правило за макрофилите, а то е: „по-добре не подрязана хортензия, отколкото грешно подрязана“, тъй като една грешна резитба може да Ви коства цъфтежа на цял един сезон. Повечето хортензии (макрофили) изобщо не трябва да бъдат подрязвани, докато не станат стари растения над 6-8 години. Преди това резитбата се ограничава до отстраняване на мъртви / слаби издънки (през пролетта) и прецъфтели цветове.

От друга страна правилното подрязване на хортензиите ще направи растенията с красива форма, ще  подобри жизнеността на храста и ще увеличи размера на цветовете им. 

 

Хортензия Макрофила ( Mop-Head и Lace-Cap) се делят на две групи:

  • цъфтящи от стари клони (цъфтят само на клони от предишната година) и е препоръчително да се подрязват най-късно но 15 август, за да има време да формират цветоноси за следващата година.
  • цъфтящи от нови клони (цъфтят от клонки, които израстват през пролетта).

За голяма радост на всички нас, повечето нови хибридни сортове макрофили цъфтят и на стари и на нови клони. Добре е да изрязвате прецъфтелите цветове. Колкото по-рано го направите след цъфтежа, толкова по-бързо храстът може да се възстанови, произвеждайки повече и по-големи цветове през следващия сезон. В края на есента трябва да отрежете само стъблото, което е цъфтяло над първата двойка пъпки (или втората, ако растението е твърде високо). През пролетта ще трябва да отрежете всички стъбла, които са измръзнали, докато достигнат здравата дървесина. Всички много стари, централни клони, които имат гъста дървесина и тези, които пълзят по земята, (ако са грозни), трябва да бъдат отрязани в основата.

При по-възрастните хортензии (над 6-8 год.), за да придадете нова сила на растението, можете да контролирате неговия размер и да го подмладите като всяка година премахвате 1/3 от всички основни стъбла и ги отрязвате на нивото на земята. Тази резитба трябва да се направи през март или април.

Драстичната резитба, която включва отрязване на всички стъбла на 45 см от земята, е необходима само, когато храстът е станал много голям за мястото, което заема или е измръзнал през зимата. Рискувате, обаче същата година да не цъфти изобщо, но новите издънки ще поникнат обилно през лятото, следващата пролет трябва да направите допълнителен подбор, за да запазите само най-здравите и хубави стъбла. Цветовете ще се появят отново през следващия сезон с целия им блясък.

 

Хортензия Паникулата.

Цъфтят върху нови клони, което означава, че са лесни за резитба и можете да полудеете с ножиците за резитба, без да се притеснявате за спирането на растежа. Най-общо казано е да се отрежат клоните от предишни години като в основата на всяко стъбло се оставят само две двойки пъпки. Тази резитба се извършва през февруари-март и през новия сезон ще се появят нови стъбла с големи „метлици“ от цветя. Ако е необходимо, за да се поддържа размерът на храста може да се премахне напълно цял клон. Колкото повече клони се премахнат, толкова повече останалите ще предлагат големи цветове.

 

Хортензия Arborescens (гладка хортензия, дива хортензия, дървовидна) - трябва да се режат всяка година, през февруари-март, на 30 см от земята, новите клони ще растат обилно и бързо и ще цъфтят през лятото.

 

Хортензия Petiolaris (катерлива) трябва да се подрязват само за ограничаване на нейната сила или нейното „задържане“ в рамките на отреденото за нея пространство. Срезът на изсъхналите клони се прави много близо до стъблото, от което се разклоняват, което ще благоприятства по-нататъшния цъфтеж.

 

Хортензия Seratta - Повечето сортове цъфтят върху стари клони. Ако не е извършена есенна резитба, стъблата могат да бъдат отрязани с една трета през пролетта, ако е необходимо, но това ще пожертва цъфтежа на старите клони и храстите ще цъфнат чак в края на лятото. По принцип е необходима само малка резитба, но ако хортензиите станат твърде големи, отрежете стъблата с около една трета до края на август. През пролетта само подрязвайте мъртвата дървесина.

 

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още