Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)
27 февруари 2023

Дървовидните хортензии (Hydrangea arborescens) са изключително красиви и устойчиви, растат като храсти и са популярни заради големите, бели или розови цветни съцветия, които произвеждат. Те са много подходящи за градини и ландшафтни дизайни, но изискват правилна грижа, за да процъфтяват и да бъдат здрави. Дървовидните хортензии имат големи листа с елегантни крайчета и меки стъбла, които са през цялата година зелени. Цветните им съцветия се появяват в края на пролетта или началото на лятото и обикновено продължават да цъфтят до края на лятото или началото на есента. Цветните съцветия могат да бъдат бели или розови.

 

Как да подготвите дървовидните хортензии рано през пролетта:

Рано през пролетта или края на зимата, след като минат студовете, е добре да проверите дървовидните хортензии за вредители и заболявания. Ако забележите някакви проблеми по растението, трябва да ги отстраните веднага, за да предотвратите евентуални проблеми по-късно през сезона.

 

 

Дървовидните хортензии цъфтят на ново растящите клонки (нови клони). Това означава, че може да ги изрежете пролетта, без да притеснявате за цъфтежа им. За да изрежете дървовидните хортензии, трябва да следвате няколко стъпки:

  • Изрежете старите и увредени клонки: Изрежете всички изсъхнали или увредени клонки.
  • Отстранете до 1/3 от дължината на стъблото: Изрежете до 1/3 от дължината на стъблото на дървовидните хортензии, за да стимулирате растежа на нови клони и да подготвите растението за идващия сезон на цъфтеж.
  • Изберете желаната височина: Ако искате дървовидните хортензии да бъдат по-компактни и по-малки, може да ги изрежете по-ниско. Ако искате да бъдат по-големи, може да ги оставите по-дълги.
  • Поддръжка на формата: Редовното изрязване на дървовидните хортензии ще ги поддържа здрави и ще ги направи по-добре оформени.

 

При изрязването на дървовидните хортензии е много важно да не изрежете прекалено много, за да не повредите растението и да не забавите цъфтежа му. След изрязването можете да сложите тор за хортензии Тор за хортензии COMPO , за да им осигурите допълнителни хранителни вещества, които да ускорят растежа и цъфтежа им.

Едни от най-известните сортове от вида дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens) са:

Strong Annabelle® - Хортензия arborescens - Proven Winners®

Хортензия Pink Annabelle arborescens

Ruby Annabelle® - Хортензия arborescens

 

Не забравяйте, че едно от основните неща, които трябва да направите, е да им осигурите достатъчно вода, особено през жегите и по-сухи периоди. За да запазите почвата влажна, може да добавите слой мулч около корените на растението.

 

За допълнителна информация, моля изгледайте видеото под статията!

 

 

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още