Подрязване на Хортензия Паникулата

Подрязване на Хортензия Паникулата
25 февруари 2024
Хортензиите паникулати (Метличести хортензии) са не само изключително красиви, но и изключително устойчиви растения, които могат да преодолеят различни климатични условия, включително горещи лета и студени зими. Важна част от грижата за тях е правилното им подрязване за да осигурим здрав растеж и обилно цъфтеж през целия сезон.
 
Време за подрязване:
Най-подходящото време за подрязване на хортензия паникулата е през късната зима или ранната пролет, преди да започне сокоизвличането на растението и преди започването на активния им растеж.
Може да се извърши и леко подрязване края на есента, за да се отстранят прецъфтелите цветове и да не се счупат клоните от снега през зимата.
 
Методи за подрязване:
Има основно три начина за подрязване. Като общо правило не бъдете прекалено предпазливи. Колкото повече отрязвате метличестата хортензия, толкова по-жизнени ще бъдат новите издънки и през лятото тя ще ви се отблагодари с много по-големи цветни метлици. Около една трета от обема на короната може да се съкрати с една резитба. Hydrangea paniculata, за разлика от Hydrangea macrophylla например, образува цветни пъпки само върху „новата“, тоест тазгодишната дървесина. Следователно, когато подрязвате, не е нужно да се притеснявате за отстраняване или увреждане на цветните пъпки.
 
  1. Твърда резитба: Този метод включва намаляване до 2 пъпки на растежа от предходната година в началото на пролетта. Използва се за оформяне на по-компактен вид на растението. Това е най-ефективният вариант за извличане на най-доброто от вашата хортензия паникулата и ще насърчи растенията да останат по-добре оформени и малко по-компактни
  2. Средно подрязване: При този метод се намаляват до 4 пъпки на растежа от предходната година. Подходящ е за балансиран растеж и продукция на цветове. Този метод се използва доста често, тъй като придава контролиран, но естествен вид на растението, със средно големи цветове и свеж растеж всеки сезон.
  3. Леко подрязване: Отстраняват се миналогодишните прецъфтели цветове и се извършва леко подреждане, за да се промени формата на растението. Този метод на подрязване ще ви даде по-малки цветове, отколкото при твърдото подрязване, но ще имате много от тях.

 

Не се притеснявайте ако не може да видите къде точно са пъпките на паникулатата. Ще ги познаете като релефни точки под кората или така наречените междувъзлия. След като завършите подрязването, добре е да сложите мулч за да запазите влагата и да предпазите корените му от вредители и ниски температури. Не забравяйте да наторите паникулатите края на март, началото на април с Тор за хортензии COMPO , за да им осигурите допълнителни хранителни вещества, които да ускорят растежа и цъфтежа им.

С тези лесни стъпки и инструкции, вие сте готови да подрежете вашата хортензия паникулата и да се насладите на красиви, здрави растения през целия сезон. 

 
 

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още