Подрязване на Рози

Подрязване на Рози
20 февруари 2024

Розата, кралицата на цветята, притежава безспорно изключително място в сърцата на всеки градинар. Нейната красота и изящество привличат вниманието и възхищението на хората векове наред. За да се насладите изцяло на нейната прелест, е важно да и осигурите подходящи грижи във всеки един етап от отглеждането и, а едни от най-съществените моменти е правилната резитбата.

 

Подрязването на розите помага за оформянето на растението и му придава желания вид. То е ключът към обилния цъфтеж. Чрез него се стимулира растението да се концентрира в производството на цветни пъпки, което в крайна сметка води до по-изобилен и продължителен цъфтеж. Подрязването помага за поддържането на здравето на растението. Чрез премахването на старите и изсъхнали части от розата се подобрява циркулацията на въздуха в растението, което намалява риска от развитие на болести и паразити. Така подрязването не само подмладява растението, но и го предпазва от евентуални заболявания.

Уменията за подрязване на розите са от съществено значение за поддържането на тези прекрасни цветя здрави и красиви през целия сезон. То не е сложно, ако следвате няколко основни принципа и техники. Въпреки, че много градинари се страхуват от подрязването на розите, това всъщност не е сложно и с малко практика всеки може да го направи.

 

Кога да подрязвате розите

Най-доброто време за подрязване на повечето видове рози е в началото на вегетационния период, след като вече няма заплаха от студове и слани. Подходящото време за подрязване на розите зависи изцяло от климатичната зона, в която живеете, както и от времето през текущата година, но за България обикновено това трябва да се случва края на февруари до началото на април. Във всеки случай започнете резитбата на розите едва когато пъпките са "набъбнали", но преди да почнат да се развиват.

Изключение от това правило са само старите сортове рози, които цъфтят само веднъж годишно (те трябва да се режат само след цъфтежа) и розите, които цъфтят върху стара дървесина (в този случай просто коригирайте формата на розовия храст след цъфтежа и отложете резитбата за есента, след като листата са паднали). При всички видове рози отстранявайте прецъфтелите цветове, за да насърчите по-нататъшния цъфтеж и да предотвратите образуването на шипки, които ще отслабят розата.

 

Как се подрязват рози

Подрязването на розите е наистина бързо и лесно. Просто следвайте тези стъпки:

 1. Отстранете старата и мъртва дървесина – Старата дървесина е по-малко продуктивна и по-податлива на болести и вредители.
 2. Отстранете издънките – това са стъблата, които израстват от корените извън основата на розата и трябва да бъдат отстранени, за да се запази здравината на основното тяло на растението.
 3. Отстранете всички кръстосани клони – винаги оставяйте по-дебелия и здрав клон.
 4. Премахнете всички по-тънки от молив клони, те ще бъдат по-малко продуктивни и затова трябва да бъдат премахнати.
 5. Премахнете „не обещаващите“ клони – това е по-субективно, но все пак лесно. Отдръпнете се и оценете розовия храст като цяло. Ако има твърде много клони, изберете 3-4 най-дебели и здрави клони, които растат навън от центъра и са възможно най-далеч една от друг (формирайки формата на фунийка за сладолед). Оставете ги и отстранете останалите клони възможно най-близо до основата.
 6. Скъсете стъблата – на 45-60 см.

 

Подрязване на катерливи / увивни рози:

Подрязването на катерливите рози е ключов етап в грижата за тези красиви растения, които придават чар и изящество на всяка градина. Ето как да го извършите правилно:

 1. Определете структурата: Преди да започнете с подрязването, трябва да определите желаната структура на розата. Изберете най-здравото стъбло, което да служи за основа на растението. Това стъбло ще определи формата и височината на катерливата роза.
 2. Премахнете слабите и изсъхнали клонки: Внимателно прегледайте растението и отстранете всички слаби, преплетени и изсъхнали клонки. Това ще осигури по-добра циркулация на въздуха и ще подпомогне здравословния растеж на розата.
 3. Оформете разклоненията: Разклоненията на катерливите рози трябва да бъдат оформени с еднаква дължина, като тази дължина зависи от укреплението (пергола, арка, стена, ограда), върху което се развива розата. Това ще осигури хармоничен външен вид и по-добър растеж на растението.
 4. Подрежете върховете на клонките: При еднократно цъфтящите катерливи рози, подрязването се състои в отстраняването на върховете на клонките след цъфтежа. Това ще стимулира появата на нови цветове и ще осигури продължаване на цъфтежа.
 5. Лека резитба на цветоносните клонки: При повторно цъфтящите катерливи рози, след прецъфтяването на първите цветове, извършете лека резитба на цветоносните клонки. Това ще стимулира нов растеж и ще подготви растението за следващия цъфтеж.

Подрязване на рози

 

Техника за подрязване на рози

Винаги режете клоните на розата на 6 мм. над пъпката, в посока навън от центъра на розата. Разрезът трябва да е кос, наклонен под ъгъл 45° от пъпката. Разрез, по-близо от 6 мм., може да унищожи пъпката, а разрез, по-голям от 6мм, оставя дълъг „пън“, който би привлякъл вредители и болести.

 

Методи за резитба на рози

Като цяло при по-ниска резитба можем да очакваме по-малко, но по-големи цветове с по-компактна и красива форма. Лекото рязане, от друга страна, води до по-малки цветове на дълги стъбла (въпреки че по-ранния цъфтеж е предимство).

Инструментите също играят важна роля при подрязването на розите. Остри ножици за подрязване осигуряват чисти и гладки срезове, така че ги наточете преди подрязване. Това е особено важно за розите, тъй като стъблата им лесно се мачкат с тъпи ножици.

Ако подрязвате болните части на розата, след това избършете остриетата на ножицата с кърпа, напоена със спирт, за да избегнете заразяване на здравите части на растението или други растения.

Следвайки тези съвети и техники, подрязването на рози ще стане лесна и приятна задача, която ви позволява да се наслаждавате на красиви и здрави цветя през целия сезон. С правилната грижа и внимание, вашите рози ще се превърнат в истински бижута в градината ви.

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още