Преполиване и неправилно торене.

Преполиване и неправилно торене.
27 юли 2022

Преполиването - най-честата причина  за смърт при младите хортензии, тъй като начинаещите трудно определят точното количество вода, от което се нуждае всяко растение. Пик на преполиването се наблюдава в жегите, когато хортензиите клюмват в горещините и ние ги поливаме и поливаме като решаваме, че водата може само да им помогне. Да, ама не съвсем. До едни момент водата помага, но в следващият миг тя е твърде много…. ☹

Корените на хортензиите имат нужда от вода и кислород, за да се развиват добре. Хортензиите са с плитка, кълбовидна коренова система, затова са много чувствителни към засушаване, но прекаленото количество вода буквално ги удавя за ден - два и започват много бързо процеси на гниене, а това трудно се оправя. За съжаление много по-често сме свидетели на преполиване при хортензиите, отколкото на засушаване. Границата между двата процеса е доста тънка, а повечето хора дори не разбират, тъй като мократа и зле дренирана почва скрива какво се случва под повърхността и! В корените на преполятата хортензията започва да се събира вода, която и пречи да получават кислород. Те почват да гният и по този начин не могат вече да абсорбират водата към стъблата и цветовете.

Ако стъблата на хортензията станат меки на пипане, а листата и цветовете оклюмат най-вероятно процесите на гниене вече са засегнали и тях. Засушете добре, като пропуснете колкото поливки е необходимо и изрежете, каквото можете от засегнатите участъци (при макрофлите задължително трябва да оставите листа поне по две двойки на стъбло). В по-тежки случаи на преовлажняване може да се наложи да извадите хортензията и да смените почвата със суха такава. Трябва да и осигурите проветриво място, като се въздържате от поливане, докато не усетите суха почва на 2-3см. под повърхността. Хортензията ще започне да показва признаци на подобрение след около седмица до десетина дни, затова се въоръжете с търпение.

И все пак не  забравяйте: най - сигурният начин, по който може да преценим дали хортензията се нуждае от поливане, е като опитаме с пръст почвата на дълбочина 2– 3см. Ако почвате е суха, полейте, ако ли пък не, изчакайте да мине необходимото време.

Торенето -  по-рядко срещана, но също толкова възможна причина за внезапна смърт при хортензиите. По време на горещините е желателно да се спре с торта, защото увеличаването на нова листна маса означава и увеличаване на нуждите от вода при хортензиите. Важно е да се избягва торене в пика на жегите и засушаването. По-добре е да се изчака и температурите да спаднат като се използва доста по-малко тор от обичайната норма. Най-добрият вариант е да се прилагат течни торове, защото осъществяват експресна доставка, когато растенията са стресирани и се нуждаят от хранителни вещества. Необходимо е да се полее преди торене, да се остави да попие водата в почвата и непосредствено след торене да се полее отново. Колкото повече вода се осигурява, толкова повече хранителни вещества от наличните ще се усвоят. Дълбокото поливане преди и след торене е важно и помага да се избегне претоварване на хортензиите с хранителни елементи и възможно изгаряне от тях.

Хортензиите винаги „говорят“ за своите проблеми, стига да се научим да ги чуваме.

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още