Торене

Торене
3 април 2021

За да имате прекрасни хортензии с богата листна маса и невероятни цветове от пролетта до есента трябва да ги торите поне два пъти годишно. Това е тяхната храна, за да растат здрави и да цъфтят с красиви, ярки цветове. Доброто и балансирано торене на хортензиите увеличава броят и подобрява качеството на цветовете. Въпреки това, за да извлечете максимума от Вашите хортензии, ще е необходимо правилно торене. Важно е обаче да се уверите, че не "прехранвате" растението, защото това също може да причини сериозни щети. Ето защо трябва да сте сигурни, че сте наясно с цялата информация около торенето на хортензии.

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че можете и е за предпочитане да торите хортензиите си с органичен тор. Всъщност много експерти вярват само в органичните торове. Ако използвате органична тор в почвата по време на засаждане, обикновено няма нужда да прилагате друга химична тор. Органичният метод за нанасяне на тор или компост около корените дава отлични резултати и подобрява състоянието на почвата. Органичните добавки към почвата също могат да се комбинират с химически тор за максимален ефект.

Хортензията се нуждае от макро и микроелементи, особено желязо. Киселата почва е най-подходяща за растеж. Подхранването на хортензиите през пролетта и по-късно се извършва като се отчита първо нуждата и от хранителни вещества. Правилният вид тор, който избирате за Вашите хортензии трябва да бъде добър, универсален състав като: 12-4-8 до 10-10-10. Препоръчително е да торите хортензиите два пъти пролетта, веднъж в началото на пролетта (април, май) и отново в началото на лятото (юли). Оптимален вариант е Тор за хортензии и рододендрони COMPO

След зимата торта се внася, когато снегът се стопи напълно и температурата е стабилна и положителна. Почвата трябва да се затопли до +4 /+6 градуса, тогава корените на хортензията са готови да поемат всички елементи, необходими за растежа и. Ако използвате суха тор за хортензии, тя се поставя около растението, разрохква се почвата, за да попадне торта на дълбочина около 5 см., след което се полива почвата.  Използването на течни торове изисква един ден предварително овлажняване на почвата, така че кореновата система не изгаря изгаря, а интензивно да абсорбира полезните компоненти на торта. Използването на торове с по-високи нива на фосфор, често наричани „ускорители на цъфтежа“. Те насърчават силен растеж на цвета и обикновено се прилагат след първия цъфтеж за сезона.

Коя елемент към какво се отнася?

Азот - торенето с азот влияе за правилното развитие на хортензията, увеличава броят и подобрява качеството на цветовете. Недостига на азот води до слабо развитие на растението и листата му както и появата на хлороза.

Сяра - необходима за нормалното усвояване на азота. При недостиг на сяра хортензиите стават по-дребни и по-светли на цвят, листата може да опадат преждевременно.

Желязо -  ключов фактор за фотосинтезата. Недостига на желязо води до хлороза, проводящите съдове остават зелени, а по-късно некротизират. Когато видите първите признаци на болестта, можете веднага да започнете лечение със зелен камък, разтворен във вода. (15 гр. зелен камък се разтварят в един литър вода)

Фосфор - подобрява растежа на кореновата система на хортензията, допринася за залагането на повече цветове, засилва интензитета и яркостта на червените и сините цветове. При недостиг на фосфор хортензиите цъфтят по-слабо, на по-старите листа може да се появи хлороза или червеникави оттенъци, а младите листа стават зелено-сини.

Магнезий - необходим за фотосинтезата и нормалният растеж на хортензията. Недостига на магнезий води до междужилкова жълта хлороза по по-старите листа, понякога с червеникави нюанси, листата се завиват надолу.

Калий - влияе за развитието на цялото растение, подобрява растежа на корените на хортензията, засилва устойчивостта на стрес при ниски или високи температури, засушаване или преовлажняване.  Увеличава броят и качеството на цветовете. Калият прави оцветяването на цветовете на хортензията по-интензивно, дръжките стават по-дълги и по-здрави.  При недостигът на калий младите листа се деформират, стават по-тесни и по-тъмни на цвят от нормалните.

Калций - предотвратява атаката на патогени, причиняващи кореново гниене. Калция е отговорен за образуването, деленето и растежа на клетките. Подобрява развитието на кореновата система, прави хортензията по-здрава и по-устойчива на болести, неприятели и стрес при температурни промени. Калцият прави дръжките на цветовете по-здрави и по-устойчиви на пречупване. Недостига на калций води до хлороза по младите листа, както и некрози по младите и растящите тъкани на растението. Дефицитът на калций е характерен при хортензии, отглеждани в много кисели почви (рН по-малко от 4,8) както и при почви с високи нива на съдържание на фосфор.

Бор - важен за усвояването на калцият, за правилното функционирането на клетките, за растежа на младите тъкани на хортензията и за нормалното развитие на цветовете.

Ако искате Вашите хортензии да станат розови трябва да добавите малко вар. Това е най-добрият начин да превърнете сините хортензии в розови. За да превърнете розовите хортензии обратно в сини, трябва да добавите малко сяра. Не забравяйте, че белите хортензии никога няма да променят цвета си, те нямат пигмент.

Не торете хортензиите след август месец. Есента е време хортензиите да започнат да се подготвят за покой. Торенето по това време може да стимулира нов растеж, който ще бъде твърде нежен, за да устои на зимата.

Никога не торете хортензия с химически тор, ако растението изглежда болно или изсъхнало. Ако растението се бори поради болест или проблеми с корените, торът само ще добави стрес към живота му.

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още