Видове хортензии

Видове хортензии
10 април 2022

Безспорно хортензиите са сред фаворитите на всички цветари и градинари. Големите им кръгли цветове са изключително красиви, издържат дълго време и се предлагат в различни нюанси на синьо, лилаво, бяло, розово и червено, което ги отличава от всички други цветя. Хортензиите цъфтят от началото на лятото до първи слани, което прави времето им за цъфтеж повече от 100 дни! Има познати над 75 вида, но погледнато реално ние срещаме във всекидневието си едва само 8 вида. В тази статия ще се опитаме да обясним как да разпознавате и различавате тези видове хортензии и разбира се да прецените кой вид е най-подходящ за Вашия дом и Вашата градина. 

 

Въпреки че при представата ни за хортензия - синя хортензия и розова хортензия е първото нещо, което ни идва на ум, то разделянето им на видове са по съвсем други морфологични белези. 

За да Ви помогнем да намерите правилната хортензия за Вашия дом и градина, по-долу опишем осемте основни вида хортензии и техните специфични характеристики и отличителни белези, включително условия за отглеждане, както  и техните форми на цветове им и листа им. 

 

Най-разпространения вид хортензия е макрофила (Hydrangea macrophylla). Тя е позната още като градинска хортензия, едролистна хортензия или френска хортензия. От своя страна се дели на два основни типа кълбовидна хортензия (Mophead Hydrangea)  и хортензия тейлър (Lacecap Hydrangea). Кълбовидната хортензия е с големи едри, сферични цветове, докато тейлър е с плоски цветове, в средата има малки пъпки, приличащи на тичинки, които остават неразтворени или частично разтворени, а по края на цвета се отварят напълно по-едри цветчета. Цветовете на тейлър приличат на дантела и от там идва наименованието и "дантелен капак" (Lacecap).
 
Хортензия макрофила е широколистен, листопаден храст. Той расте в заоблена форма и има големи, лъскави листа (оттук и името „едролистна“).  Цъфти върху "старо дърво" или по-точно казано: двугодишни клони. Цветните пъпки на хортензията се залагат от есента, за да цъфнат в началото на лятото другата година. Те са чувствителни към студа и при по-студена зима може да не оцелеят за съжаление. Тогава хортензията ще остане без да цъфти. Добрата новина е, че в днешно време този "проблем" е намерил разрешение в лицето на новите хибридни сортове макрофили, които цъфтят на стари и на нови клони и повечето от тях издържат до -25°С. Т.е дори хортензията да измръзне, ще избият нови клони пролетта, на които отново ще има цветове.
 
Докато други видове хортензии могат да понасят известна суша, то хортензия макрофила се нуждае от много вода, особено в разгара на лятото. Цветовете на макрофилата могат да променят цвета си в зависимост от pH на почвата. При кисела почва цвета е син или лилав (в зависимост от сорта на хортензията), а при варовите почва става розов или червен. Изключение прави само бялата хортензия. Тя никога не променя цвета си, защото не съдържа пигмен в цветовете. Бялата хортензия макрофила остава винаги бяла. Повечето макрофили предпочитат и виреят най-добре на сянка, но вече има и нови хибриди, които понасят изключително добре слънце целодневно като Black Steel® Purple Ball , Jewel Blue - Magical®  и др.
 

 

Едни от най-популярните селекции от вида макрофила:

 

Hydrangea Paniculata

 
Вторият, най-срещан вид е хортензия паникулата (Hydrangea paniculata), позната още като метличеста хортензия. Тя е естествен хибрид между няколко вида хортензии, които са се кръстосвали в дивата природа през хилядолетията.
 
Хортензията паникулата цъфти от началото на лятото до края на есента. Цветовете й са големи метлици, които могат да достигнат диаметър до 30 см. Те са бели до лимонено зелени, кремави или розови, но има и сортове със светлорозови, розово-червени или червени цветове. Киселиността на почвата не влияе върху цвета на цъфтежа както при макрофилите.
 
Цветовете на паникулатата се формират на новоразвиващи се клони, които растат през текущата година. Затова е важно да се подрязват старите клони края на зимата или началото на пролетта (преди да е започнало сокоизвличането), за да се стимулира растежът на новите клони и да се осигури по-богат цъфтеж. Повечето сортове паникулати издржат до -25°С -35°С, така че не е нужно да се завиват през зимата. Хортензия паникулата предпочита слънце до частична сянка като неписано правило е, че цъфтящите в бяло паникулати са по-издръжливи на слънце, отколкото розовите си сестри. Друг интересен факт е, че всички паникулати цътят първо в бяло, а след това ако сорта е розов, то тя постепенно става розова, бялата си остава бяла. При правилната грижа, хортензия паникулата може да бъде изключително дълготрайна и да цъфти всяка година с великолепни цветове.
 
Едни от най-популярните селекции от вида паникулата: Хортензия Limelight® , Vanilla Fraise® , Sundae Fraise® (Rensun) , Silver Dollar® 

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Засаждане

Кога и как да засадим хортензията

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още