Засаждане

Засаждане
31 март 2021

Кое е най-доброто време за засаждане на хортензията?
Най-доброто време за засаждане на повечето градински растения е през пролетта. Растенията са в разцвета на силите си и затова растат лесно. Можете обаче да засаждате градински хортензии до есента. Уверете се, че няма опасност от замръзване при засаждане. Най-доброто място за засаждане е това, което има сутрешно слънце и следобедна сянка. Трябва да предвидите и големината на растението, което очаквате да стане в зряла възраст, дайте му достатъчно място за растеж. Не засаждайте градинските хортензии твърде близо до дърво. Корените на дърветата ще доминират, което означава по-малко хранене за хортензията.

Засаждане: Изкопайте дупка, която е достатъчно дълбока и широка, за да може кореновата топка на хортензията да се постави добре. Дупката за засаждане трябва да бъде 2 до 3 пъти по-широка от кореновата топка, за да се даде на корените достатъчно място за разрастване. В дупката се размесва компост и торф. Преди засаждането се слагат и листа, мулчирана кора или иглички от иглолистни дървета. Това ще помогне да се направи доброто отводняване, както и да се осигурят необходимите условия за растеж на хортензията. Внимателно разхлабете прибраните корени преди засаждането. Кореновата система на хортензиите не е дълбока, затова трябва да внимавате при засаждането да не се зарови основата на растението. След засаждането на хортензията е най-добре да се полее с мека или дъждовна вода.

Нуждае ли се от допълнителни грижи хортензията?
Освен много вода, градинските хортензии се нуждаят и от допълнителен тор. Можете да използвате органичен универсален тор, около три до четири пъти през сезона на цъфтежа. Подхранването с тор, гарантира добър цъфтеж в текущата година и залагането на цветните пъпки за следващата година. Това ще помогне на хортензията да расте в здраво, равномерно растящо и цъфтящо растение.

Поливане: От началото на пролетта до късна есен градинската хортензия се полива обилно, а след това по-малко, при нужда. Водата по възможност се омекотява, хортензията не понася много калций. В горещите дни е препоръчително с вода да се пръскат и листата й, тъй като в противен случай те започват да съхнат и падат. Много важно за хортензията е да се поддържат влажни корените и. Това важи особено за растенията, засадени около дърветата. Най - добре расте в богата, средно влажна, добре отцеждаща се почва. Киселинността на почвата трябва да е с pH 6.5 - 4.5.

Подрязване на Хортензия Паникулата

Три лесни начина за подрязване на метличеста хортензия

прочети още

Подрязване на Рози

Как и кога да подрязваме розите

прочети още

Кога и Как да Засадим Щамбова Роза

Щамбовите рози могат да бъдат засадени през цялата година. Единственото време, през което не препоръчваме засаждане, е когато почвата е замръзнала или много наводнена.

прочети още

Хлороза по хортензиите

Да разпознаем хлорозата по хортензиите е доста лесно: ако листата са пожълтели, а жилките им остават зелени, то несъмнено това е хлороза!

прочети още

Подрязване на дървовидни хортензии (Hydrangea arborescens)

Как да потрежем хортензия arborescens правилно.

прочети още

Eсенно торене при хортензиите

Не пропускайте есенното торене на Вашите хортензии!

прочети още

Преполиване и неправилно торене.

Двата най-чести проблема в отглеждането на хортензиите

прочети още

Подрязване

Как и кога да подрязваме хортензиите

прочети още

Торене

Какво трябва да знаем за торенето при хортензиите

прочети още

Син или Розов

Как да променим цвета на Хортензията

прочети още

Хортензия

морфологични белези

прочети още

Видове хортензии

Как да открием правилната хортензия за нашия дом или градина

прочети още